åter / zurück / back åter Perlmodell logo  

Lödningsstips

Några tips förmedlade av Lars Lundgren, idealist och ivrig scratch-byggare av mässingmodeller.

Det i särklass bästa sättet att foga samman delarna i en mässingbyggsats är med lödning. En riktigt utförd lödfog är stark, går snabbt att utföra och är nästan osynlig. Förhopp-ningen är att dessa små tips ska få fler modellbyggare att ge sig på sina byggen med lödkolv och tenn.

•  Ordna till en arbetsplats med en oöm bordsyta t ex masonite eller spånplatta.
•  En lödkolv, inte mindre än 50 W, räcker till de flesta MJ-arbeten.
•  Ett ställ att lägga kolven på när den är varm.
•  Vanligt 50/50 lödtenn fungerar utmärkt.
•  Flussmedel av syrafri typ, t ex Effekto 1 lödvatten.

Lödkolven måste vårdas väl för att fungera ordentligt. Se alltid till att kolvens spets är ren. Använd en fil och fila ett par tag på spetsen då och då under arbetets gång och förtenna spetsen så den är jämn och blank. Ha en fuktig svamp eller tygtrasa tillhands att torka av spetsen med när den börjar bli svart och smutsig.

Ett par teoretiska fakta om lödning kan det vara bra att känna till

Det som håller ihop en lödfog är det lödtenn som hamnar mellan de sammanfogade delarna, inte det tenn som lägger sig ovanpå fogen. Det är därför viktigt att tennet flyter in i skarven ordentligt. För att detta ska kunna ske måste lödstället vara rent och fritt från oxider.

Det vanligaste och i detta sammanhang ofta lämpligaste tillvägagångssättet är följande

Gör rent lödstället, slipa gärna ett par tag med ett fint sand-papper. Stryk flussmedel på lödstället, men bara där, inte runt om. Förse den väl upphettade, förtennade och avtorkade kolvspetsen med en aning tenn, inte för mycket. Värm nu hastigt upp lödstället och tennet sprider sig på de ytor som bestrukits med flussmedel. Håll kvar kolven tills tennet flyter lungt och blankt och inte bubblar. Tag bort kolven och blås på fogen tills den får en matt yta. Hela förloppet går väldigt fort med en tillräckligt stor lödkolv.
  Det klassiska sättet att löda på är mer lämpat för större arbetsstycken. Det tillgår på ungefär samma sätt som ovan. Lödstället hettas upp med en förtennad och avtorkad kolvspets och tennet påförs därefter direkt på fogen.
  Ett tredje sätt att löda är relativt vanligt i modellbyggarkretsar. Här använder man sig inte av vanligt lödtenn och flussmedel, utan man smörjer i stället in fogen med tennpasta t ex Tinol. Värmer med avtorkad lödkolv tills det slutar bubbla. Tennpastan består av lödtennpulver uppslammat i lödvatten. Med denna metod är det lätt att få rätt mängd tenn till ett lödställE

Stor lödkolv

Det här lät väl inte svårt och det är det intE Efter lite träning är det lättare än att limma och mycket pålitligarE Ett problem kan ibland vara att komma åt på trånga ställen. Frestas därför inte att skaffa en liten behändig lödpenna, den är oanvändbar till nästan allt, utom el- och radiojobb. Komplettera i stället lödkolven med olika spetsar som kan göra det lättare att komma åt på kinkiga ställen.
  Finessen med en stor kolv är att den har kapacitet att mycket snabbt hetta upp lödstället och värmen hinner då inte sprida sig så långt. Närliggande lödningar som eventuellt ändå vill lossna kan kylas med blöta bomullstussar.
  Börja alltid med stora lödfogar och fortsätt med mindre och mindre detaljer.
  Rengör modellen efter dagens arbete i vatten och diskmedel med en tandborste t ex. Överflödigt tenn tas bort med en graverstickel och små fina filar. Att påföra lagom mängd tenn är en rutinfråga som man snabbt lär sig.
  I järnaffären finns allt som behövs för lödarbetet, det är inte speciellt dyra grejor och dom räcker längE

En liten kurs i lödning

I Allt om hobby 2, 1997, (kolla på biblioteket) beskriver Rutger Friberg betydligt mer omfattande hur lödning kan gå till. Detta är bra, men det behöver inte göras komplicerat från start. Börja hellre lite enkelt och bygg sedan på utrustningen vartefter kraven och kunskapen ökar.

     
åter /zurück / back åter    
Per E Lindgren Telefon e-mail
Sandavägen 1 C, S-147 71 Grödinge, Sweden +46-(0)73 62 62 097 per@perlmodell.se