Åter
  föregående
nästa
Perl logo
Beställning

Persontågslokomotiv TGOJ litt S3

060 TGOJ S3 modellfoto
Oxelösund-Flen-Westmanlands Järnväg, senare TGOJ, anskaffade under åren 1915–1936 åtta lok för lättare persontåg. De två sist tillverkade loken avvek från de övriga genom att de försågs med inbyggd hytt och en påbyggd kolbox, tryckluft och elektrisk belysning. De sex första loken blev omgående ändrade så att alla loken fick en enhetlig form.
   Loken byggdes av Motala Verkstad som dessutom byggde ytterligare två lok för YEJ och två för LLTJ. De två sistnämnda såldes 1938, ett till TGOJ och det andra till KJ. De två YEJ-loken och KJ loket övertogs 1940–1941 av SJ och fick littera W2, se byggsatserna
061 / 062.
   Loken var i tjänst långt in på 1950-talet. TGOJ överlät det f d LLTJ-loket till Trelleborgs Museum 1963, och övriga skrotades, det sista 1967.
  
 Byggsatsen till denna modell är mycket innehållsrik med förbockade etsningar och mängder av gjutdelar i mässing av högsta klass. Den är baserad på ett underrede från Trix modell av bayerska D XII eller tyska BR 73. Modellen finns nu i ny utgåva med betydligt finare hjul.
   Den mycket utförliga bygganvisningen beskriver de ganska omfattande ingrepp som måste göras på Trix-underredet. Nedan visas ett exempel på den mest omfattande formen av ombyggnad av detta underrede, med utbytta hjul, drivning
SB-29003 med Faulhaber-motor och justerad slidstyrning. MP-hjulen jag tidigare rekommenderat finns inte längre, däremot kan jag eventuellt förmedla de utsökta Teichmann nysilverhjulen, svarvade till RP25-profil och monterade på originalaxlarna, varför en hjulsats från Trix-loket måste bifogas vid beställningen. Hjulen levereras omålade och en sats med alla hjul kostar ca 1 500:- som betalas i förskott. Leveranstiden är ca 6 veckor.
060 TGOJ S3 modellfoto underrede
  
060 TGOJ S3 modellfoto
  

Leveransfoto av S3 nr 57.
 

TGOJ persontågslokomotiv litt S3 060
 

Foto insänt av Martin Nilsson, som har flera mycket fina Perl-modeller.